"Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější" Plutarchos

Ing. Iveta Steinerová



iveta.steinerova@gmail.com

Louis Jadot Bourgogne - Domaine Croix Perrieres

07.07.2024 19:29

Domaine des Croix Perrières - Toto malé panství o rozloze necelých 5 hektarů využívá výhod nádherných jižních vinic uprostřed svahu. Víno je vinifikováno se stejnou péčí jako vína Grands Crus a zraje 14 měsíců v dubových sudech.

Ročník 2018 je rafinovaný, s hedvábnými tříslovinami a plný kouzla. Víno má granátově červenou barvu a aroma třešní, doplněné dřevitými tóny. V ústech je kulaté a vláčné, s okouzlujícím dlouhým závěrem. Tento nádherný exemplář Pinot Noir nabízí všechny lahodné tmavé bobule, jako jsou ostružiny a rybíz, s nádechem klasických malinových tónů odrůdy Pinot Noir a příjemnou ovocnou kyselinku.

Po šesti letech je víno již částečně vyzrálé, ale stále má velký potenciál dalšího zrání. Jedná se o burgundské víno v maskuliním stylu, s intenzivní a rustikální chutí. S věkem se hrubší třísloviny obrousí a mladé plody ustoupí měkčí, zaoblené plnosti. Skutečné potěšení, které se bude v příštích letech dále krásně rozvíjet.

Ideální pro francouzskou venkovskou kuchyni. Díky impozantní kyselince může doprovázet pokrmy z drůbeže a zvěřiny, ale odolá i určité tučnosti pokrmů, například z hovězího nebo jehněčího masa.

Domaine des Croix Perrières je ve vlastnictví Louis Jadot, jednoho z nejvýznamnějších vinařských producentů a obchodníků v Burgundsku, a to jak z hlediska kvality, tak kvantity. Jeho portfolio zahrnuje vše od cenově dostupných vín Bourgogne a Beaujolais až po několik grand cru vín z oblastí od Côte de Beaune až po Chablis. Není překvapením, že Pinot Noir a Chardonnay zde hrají významnou roli.

Dům byl založen v Beaune v roce 1859 Louisem Jadotem, ačkoliv první vinice – Clos des Ursules – byla zakoupena již v 1820. Sídlo společnosti zůstává v Beaune, ačkoliv majetek vinic se exponenciálně rozrostl.

Louis Jadot vlastní pozemky v některých z nejslavnějších vinic v Burgundsku, včetně Musigny, Échezeaux, Chapelle-Chambertin a v proslulé fragmentované vinici Clos de Vougeot. Vína Louis Jadot se vyrábějí také v Chambertin, Montrachet, Corton a Romanée-Saint-Vivant.

Kromě rozsáhlého portfolia vín vyráběných pod značkou Louis Jadot, dům také vyrábí vína pro Domaine du Duc de Magenta a Domaine Gagey. Andre Gagey převzal roli generálního ředitele pro Louis Jadot v roce 1968 a spolu s vinařem Jacquesem Lardière byl často považován za klíčovou postavu při budování vysoké pověsti Jadot v 70. a 80. letech.

Gagey, jehož syn Pierre-Henry Gagey převzal roli prezidenta v roce 1991, zemřel v roce 1999 a Lardière odešel do důchodu v roce 2012. Frédéric Barnier, který se připojil ke společnosti v roce 2010, od té doby převzal roli hlavního vinaře. Thibault Gagey se od té doby připojil ke svému otci Pierre-Henrymu ve vedení firmy.

Jadot je také silně spojen se svou vlastní bednářskou dílnou a značkou sudů Cadus, která byla založena v roce 1996 ve vesnici Ladoix-Serrigny (nedaleko Beaune) ve spolupráci s firmou Tonnellerie Vicard. V roce 2013 Vicard prodal svůj podíl v podniku nezávislému francouzskému bednářskému závodu Canadell.