"Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější" Plutarchos

Ing. Iveta Steinerová



iveta.steinerova@gmail.com

Oltrepò Pavese

01.07.2024 18:00

Apelace Oltrepò Pavese z italské Lombardie je známá především svými skvělými šumivými viny. Kopcovitý terén, mírné klima a bohatá půda vytváří ideální podmínky pro pěstování různých odrůd hroznů. Nejrozšířenější odrůdy jsou zde Pinot Noir a Bonarda.

Oltrepo Pavese DOC (v překladu Pavia přes Pád) je vinařská oblast v nejsevernějším regionu Itálie, Lombardii,nacházející se nedaleko Milána a sousedící s regiony Emilia-Romagna a Piemont. Tato oblast má hluboké historické kořeny, bývala dlouho pod nadvládou rodu Savoyů a její vinařské tradice sahají nejméně 3000 let zpět.

Vinice v Oltrepo Pavese se rozkládají na úpatí mezi Apeninami a řekou Pád v provinciích Alessandria, Janov a Piacenza. Díky svému vynikajícímu mikroklimatu a půdám bohatým na jíl a vápenatou opuku má tato oblast terroir, který je často přirovnáván k oblasti Barolo. Oltrepo Pavese produkuje více než polovinu vín z Lombardie a svým objemem produkce se řadí mezi největší vinařské oblasti Itálie, srovnatelné s Asti a Chianti.

Oltrepo Pavese je také známé jako hlavní město italského Pinot Noir, s téměř 4000 ha vysázenými touto odrůdou. Zdejší podnebí může vést k příliš brzkému dozrávání hroznů, je ideální pro Pinot Noir určené pro výrobu šumivých vín. Sklizený Pinot Noir v rané fázi zralosti slupky vykazuje výbornou rovnováhu mezi kyselinami a cukry, což je klíčové pro kvalitní šumivá vína.

V klasifikaci Oltrepo Pavese najdeme 20 různých vín, která kombinují tradiční a inovativní přístupy. Mezi tradičními jsou rosso, riserva, rosato, Buttafuoco a frizzante polosladké Sangue di Guida. Všechna tato vína jsou vyráběna z tradiční směsi Barbera a Croatina (známé také jako Uva Rara nebo Bonarda). Bílými protagonisty jsou Malvasia a Moscato, často dostupné ve sladkých a šumivých verzích.

Inovativní strana Oltrepo Pavese nabízí šumivá i tichá vína vyrobená z různých odrůd. Vedoucími odrůdami pro červená vína jsou Cabernet Sauvignon a Pinot Nero, které často zrají v barikových sudech. Bílé odrůdy jako Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling Italico a Ryzlink Rýnský jsou také populární. Šumivé víno Oltrepo Pavese Metodo Classico získalo v roce 2007 vlastní klasifikaci DOCG, což potvrzuje jeho výjimečnou kvalitu a renomé na trhu.