"Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější" Plutarchos

Ing. Iveta Steinerová



iveta.steinerova@gmail.com

Ribolla Gialla Col Mesian Brut

11.07.2024 18:00

Ribolla Gialla Col Mesian Brut je šumivé víno vyrobené z odrůdy Ribolla Gialla, která je typická pro severovýchodní Itálii, zejména regiony Friuli-Venezia Giulia a Slovinsko. Ribolla je známá svou schopností vytvářet svěží a aromatická vína s vysokou kyselinkou, proto je často využívána pro výrobu šumivých vín.

Ribolla Gialla Col Mesian Brut má světle žlutou barvu s jemnými zlatavými odlesky. Víno je charakteristické jemným a vytrvalým perlením, které mu dodává eleganci a svěžest. Vůně je svěží a ovocná, s tóny zelených jablek, citrusových plodů (především citronu a grapefruitu) a lehkým květinovým nádechem. Chuť je svěží s ovocnými tóny zelených a žlutých jablek, citrusů a broskví. Za mě je to ideální nenáročné osvěžení v těchto neúsnosně horkých letních dnech.

Cantine Pirovano je italské vinařství s bohatou historií sahající až do poloviny 19. století. Nachází se v Lombardii, v severní části Itálie, a postupně se vyvinulo z malé osterie na významné vinařství s širokým mezinárodním dosahem.

Počátky se datují do roku 1850, kdy Amadio Pirovano otvírá Osteria Da Pirovano. Podnik, kde se konzumovalo víno nakoupené od malých zemědělských podnikatelů z jižní Itálie. V roce 1885 synové Antonio a Costantino rozšiřují podnikání do Abruzza a Piemontu. Kombinují práci v restauraci s prodejem vína ve velkém.

V roce 1980 dochází k restrukturalizaci a výstavbě nových prostor umožňujících růst společnosti. V roce 1997 Cantine Pirovano rozšiřují svojí produkci v oblasti Oltrepò Pavese a začínají  vyrábět kvalitní vína z vlastních vinic. V roce 2014 nastupuje nová generace - Beatrice Pirovano, nejstarší dcera Enza Pirovana, která se připojuje k představenstvu firmy a přináší nový pohled na hodnoty a komunikaci značky. V současné době stále více expandují a vyváží do mnoha zemí světa. Nicméně nezapomínají na své kořeny a stále ctí tradici rodinného vinařství.