"Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější" Plutarchos

Ing. Iveta Steinerová



iveta.steinerova@gmail.com

Vinařství Baron Longo - aristokratická vína z Jižního Tyrolska

17.07.2024 18:52

Vinařství Baron Longo se nachází v Egne, malebném městečku v Jižním Tyrolsku, které leží na severu Itálie. Historie tohoto vinařství odráží hluboké kořeny rodiny, jejich prozíravost a průkopnického ducha. Minulost byla formována lidským osudem a nepředvídatelnými zvraty.

Jméno Baron Longo sahá až do roku 1656, kdy byl jejich předkovi, Johannesi Dominikusi Longovi, udělen titul šlechtice od arcivévody Ferdinanda Karla Habsburského. Tradiční výroba vína v rodině Barona Longo Liebensteina zu Wellenburg und Langenstein začala v 18. století. Dnes Anton Baron Longo představuje novou generaci, která s velkým nasazením pokračuje v tom, co začalo před staletími. V roce 1804 císař František I. Rakouský vzdal poctu Felixu Antonovi, zakladateli rodinné vinařské tradice, za jeho služby během napoleonských válek a povýšil ho na barona.

Neumarkt vždy byl domovem, pracovištěm a zdrojem síly pro rodinu Longo - v dobrých i zlých časech. V roce 1799 se Felix Anton Freiherr von Longo-Liebenstein z Wellenburgu a Langensteinu postavil proti Francouzům během napoleonských válek, kdy samostatně zrekrutoval dvě roty a postavil se se svými vojáky jako první krajský major tyrolských střelců do služeb rakouské armády. Tím si však znepřátelil Francouze, kteří zpustošili jeho vinařství v Neumarktu.

Prozíravost rodiny však byla vždy silnější než utržené rány. S velkým úsilím a průkopnickým duchem modernizoval Felix, syn Felixe Antona, v 19. století panství. S výstavbou železnice začal export vín do Rakouska. Po určité době, kdy prodával vína Longo na ulicích Klagenfurtu, se syn Felixe, Anton, v 90. letech 19. století rozhodl věnovat výhradně správě panství v Egne, čímž jej přivedl k prosperitě.

Ke konci první světové války bylo stále obtížnější udržet vinařství. Rodina Longo byla vyhnána z regionu a panství bylo opuštěno. Na konci 19. století byly vinice vážně poškozeny záplavami a sesuvy půdy. Toto neštěstí však mělo pozitivní dopad, protože nánosy bahna přispěly k úrodnosti půdy, což mělo významné výsledky pro vinařství. Druhá světová válka přinesla ještě ničivější rány: děti Felixe, Brigitta a Anton, zemřely, zatímco druhý syn Johann byl zajat jako válečný zajatec.

Až ve 30. letech 20. století se rodina mohla vrátit do Egny, ještě více odhodlaná vynaložit veškeré úsilí na obnovu panství pod vedením Felixe Barona Longo. V roce 2012 převzal Anton Baron Longo rodinné panství a po téměř 100 letech, během nichž byly hrozny z vinic Longo prodávány družstvům, začal znovu produkovat vína pod rodinným jménem. V roce 2020 získalo vinařství certifikaci bio a přešli na biodynamickou produkci podle standardů Demeter. Vinice se rozkládají na ploše 20 ha, v nadmořské výšce 240 - 1040 m. 

V roce 2021 získali certifikaci všech svých vín jako veganských. V roce 2023 zahájili vyvažování CO2 a certifikaci udržitelnosti. Zřídili vlastní hospodářství se zvířaty na vinici, čímž pokračují v tradici a zároveň inovují své postupy, aby byli šetrní k životnímu prostředí a udržitelní pro budoucí generace.

SCHLOSSBERG - Pinot Bianco 2022

spontánní fermentace ve velkých dubových sudech, víno následně leží po dobu jednoho roku na kalech.

Víno má slámově žlutou barvu se zlatavými odlesky. Vůně je elegantní a prozrazuje rafinovanost a legeganci, kterou v sobě ukrývá. Po chvilce ve skleničce se buket otvírá do elegantních květinových tónů doplněných o jemné grepové a lehký nádech vlašských ořechů. Chuť je plná a krémová, připomínající žluté ovoce, grep a jemný dotek dřeva v dlouhé dochuti. Víno ukazuje potenciál zrání, ročník 2022 je ještě mladý a potřebuje ještě uzrát.