"Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější" Plutarchos

Ing. Iveta Steinerová



iveta.steinerova@gmail.com

Vinařství Delmas a Crémant de Limoux

16.08.2024 14:59

 

Domaine Delmas se nachází v oblasti Limoux, která je známá svými šumivými víny. Oblast Limoux je jedno z nejstarších míst pro výrobu šumivých vín ve Francii, ještě před objevením šampaňského. Historicky je zdejší metoda výroby datována do 16. století.

Domaine Delmas, založená v roce 1896, je rodinným majetkem a spravována Bernardem Delmasem, jeho manželkou Marlène a synem Baptistem. V roce 1986 se rozhodli převést veškeré vinice do ekologického zemědělství a stali se tak prvním certifikovaným organickým vinařstvím v Limoux . 

Vinice a rodiné sídlo Domaine Delmas se nachází v Haute-Vallée, na extrémním jihozápadě vinic Languedoc, na úpatí Pyrenejí, kde se spojují středomořské a atlantické klimatické vlivy. Samotné vinařství sídlí v Antugnacu, v srdci terroir Haute Vallée, jednom ze 4 terroirů, které tvoří AOC Limoux.

Crémant de Limoux je jedním z jejich hlavních produktů. Je vyráběn z odrůd Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac a Pinot Noir. Tento crémant je oblíbený pro svou jemnost, eleganci a svěží ovocné aroma.

Cremant de Limoux Delmas Cuvée Audace 2020

Tento sekt zaujme už na první pohled. Zlatavý třpyt zapadajícího slunce, ve sklence odhaluje svou výjimečnost, jemné a trvalé řetízkování se sklence a bohatá vůně napovídá, že se mám na co těšit :-). Vůně se rozvíjí v květinových tónech, s nádechem citrusů a hlohu. Chuť je krystalicky čistá a přímočará, s jemnými bublinkami, které vyrovnávají víno na patře a prodlužují jeho nekonečnou chuť v ústech.

Jedná se o ročníkový Crémant Extrabrut z roku 2020 vyrobený z odrůd Chardonnay, Chenin a Pinot Noir. Vinifikace probíhala v dubových sudech a druhotné kvašení min.15 měsíců.

Za mě opravdu sekt, který potěší, rozhodně doporučuji ochutnat, protože zážitek je to věru obohacující.